Barion Pixel

Budapesti Haré Krisna Templom és Oktatási Központ

A Mahābhārata mottója szerint „ami nem áll ebben a könyvben, azt hiába keresnénk bárhol a világon“.

Mahābhārata előadás-sorozat

Ingyenesen megtekinthető a YouTube-on

Megfordult már a fejedben, hogy milyen jó lenne egy olyan applikáció a telefonodra, amely az élet bármely problémájára megoldást és bölcs tanácsot kínál? Azt mondják, hogy nem létezik olyan kihívás vagy próbatétel, amelyet a Mahábháratát megismerve az ember ne tudna sikeresen megoldani.

Mindannyian szeretnénk boldog és teljes életet élni, ami nem csak élvezetes, hanem egyben a fejlődésünket is szolgálja. Szeretnénk, hogy az életünknek valódi célja legyen, ami nem csak a túlélésről szól. Akár még az is megfordult már a fejünkben, hogy miként tudnánk a világban nyomot hagyni, hogy jobb hely legyen, mint amikor megszülettünk benne. Ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni, tudásra van szükségünk. Transzcendentális tudás birtokában, felülemelkedve a hétköznapokon, olyan perspektívák tárulnak elénk, amelyek megadják számunkra a válaszokat az élet nagy kérdéseire. Ki vagyok én? Honnan jöttem? Hová megyek? Mi az emberi élet valódi célja, ami túlmutat a világban való puszta létezésen? A világ legősibb szentírása, a Bhagavad-gītā, amely egy filozófiai párbeszéd Isten és ember között, megadja számunkra a válaszokat. Sokszor azonban az elméleti tudás önmagában kevésnek bizonyul, amikor a gyakorlati életünkről van szó. A transzcendentális filozófia megértését a való életből vett történetek rendkívüli módon segítik. A Mahābhārata, a Bhagavad-gītā kerettörténete, egy királyi család életén keresztül, a gyakorlatban mutatja be számunkra a filozófiát, amely így sokkal érthetőbbé, és alkalmazhatóbbá válik.

„A Mahābhārata nem pusztán egy ősi eposz, hanem két világkorszak találkozásának krónikája. Szereplői mai jellemek – a ciklikus indiai világszemlélet évmilliós távlataiban valójában a kortársaink. A ránk jellemző érzések és mindennapos küzdelmek, az életünket alkotó örömök, bánatok, vívódások, kötelességek és döntéshelyzetek éppúgy megtalálhatók a Mahābhārata történeteiben, mint a már szinte mitikusnak tűnő hősiesség, erényesség, aszkézis, sírig tartó, sőt, a halálon is átívelő hitvesi szerelem és hűség csodálatos megnyilvánulásai. A ma embere számára annyira áhított lelki bölcsesség és az egyén életútját a hétköznapitól a transzcendensig felölelő tanítások tárháza is e mű. Minden sorából vigasz és életigenlés árad, s bárhol is üsse fel az ember, korunk kétes életfilozófiáktól hemzsegő egzisztenciális zűrzavarában minding biztos fogódzókat talál benne.”

Vásárold meg webshopunkból a könyvet és néhány napon belül megérkezik Hozzád!

Az előadás-sorozatban megismerkedünk Pāṇḍu király fiainak izgalmas, egyben megpróbáltatásokkal teli, hihetetlenül tanulságos életével. A történeteket hallva olyan ősi tudás birtokába juthatunk, amely gyakorlati segítségként tud szolgálni mindennapi életünk kihívásainak sikeres kezeléséhez.

Ezekre, és még sok más kérdésre is választ kaphatunk a Mahábhárata örök érvényű tanításaiból.