Barion Pixel

Budapesti Haré Krisna Templom és Oktatási Központ

Rātha-yātrā - Szekérfesztivál

A Rātha-yātrā, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb ünnepe, amely során Isten minden bizonnyal legvidámabb formáját kihozzák a templomból, és ennek örömére a hívek fergeteges nyilvános ünnepséget rendeznek, amelyen mintegy 2 millió indiai vesz részt. Az örömteli életérzés szinte kézzel fogható.

A hagyomány szerint Krisna formáját, akit Puriban az „Univerzum Uraként” imádnak, állandó templomából egy másik templomba szállítják, ahol 10 napig vendégeskedik, majd újra hazatér. Az oda- és visszautazást zenés-táncos felvonulás, a szekerek kézi erővel történő húzása és egy igazi örömünnep kíséri. A város lakói egész évben erre készülnek. A templomban különleges fogásokat főznek, olyan agyagtűzhelyeken, ahol több ezer éve nem aludt ki a tűz. Vannak, akik a szekereket ácsolják, mások a zászlókat vagy a virágdekorációt készítik, míg megint mások táncolnak, vagy színdarabokat adnak elő az Úrról. A Szekérfesztivál során a különféle feladatokat ugyanazon családok leszármazottjai végzik már több ezer éve – igazi privilégium pl. őrizni a szekereket vagy az egyes ceremóniákat bemutatni az ünnep során. A rendezvényen egyébként Orissza állam királya maga is részt vesz, és az Úr felé tanúsított alázata jeléül felsepri az utat a szekér előtt.

Az ünnep valódi jelentősége

Noha az esemény Indiából származik, a Szekérfesztivál 1968 óta hatalmas népszerűségnek örvend immár nyugaton is, ahol a fesztivál szorosan beépült a Krisna-hívők tradíciójába. Már közel 200 országban, így hazánkban is megrendezik és több ezer hívő és érdeklődő csatlakozik egy-egy ünnepi menethez. A Szekérfesztivál közelebb hozza a hétköznapi életünkhöz a spiritualitást, a szakralitást, rámutatva, hogy Isten nem egy távoli, ismeretlen személy, hanem az életünk szerves része, a lelkünk őre és az emberek legjobb barátja. Ott lakozik a szívünkben, jóságunkban, imáinkban, a közösség erejében. A Ratha-játrá vallási jelentősége az, hogy ilyenkor az Úr Krisna ismét találkozik szeretett híveivel – ez tehát a felismerés és összekapcsolódás ünnepe.