Barion Pixel

Budapesti Haré Krisna Templom és Oktatási Központ

Napi programok

Szeretettel várunk!

Mi, Kṛṣṇa-hívők, többek között arról vagyunk híresek, hogy az átlagosnál korábban kezdjük a napunkat. 3:30-4:00 óra körül ébredünk, és miután felfrissítettük magunkat egy hajnali fürdővel, a templomszobában egy lelki feltöltődést biztosító reggeli programon veszünk részt közösen, ami 4:30-tól 8:30-ig tart. Ezekkel a mindennapos lelki gyakorlatokkal alapozzuk meg a napunk további részét, kihasználva a hajnali órák csendes, nyugodt atmoszféráját és spirituálisan kedvező hatásait.

Alább olvasható reggeli programunk tematikus felépítése, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! Természetesen lehetőség van külön egy-egy programelem látogatására is.

4.30-5:15 - Reggeli szertartás (Maṅgala-ārati)

Reggeli zenés ārati szertartás: a templomi oltáron végzett ceremónia, amely során az āratit végző brāhmaṇa pap különféle kedvezőségeket szimbolizáló eszközöket ajánl fel az Istenségnek (füstölő, ghí-lámpás, víz, kendő, virág, jakfarok legyező, pávatoll). A szertartás után az oltárfüggöny bezárul.

5:15-7:00 - Egyéni mantrameditáció

Egyéni mantrameditáció: a lelki gyakorlók az úgynevezett dzsapaláncukon a Hare Kṛṣṇa mantrát recitálják a templomszobában. Itt bár együtt vagyunk a templomszobában, de a meditációt mindenki saját ritmusában, befelé figyelve végzi.

7:00-7:05 - Oltárnyitás

Oltárnyitás: a napunk egyik legfelemelőbb pillanata, amikor az oltáron kinyílik a függöny, és megpillanthatjuk imádott Istenségeinket aznapi csodás ruhájukban, friss virágfüzérekkel a nyakukban.

7:05-7:45 - Zenés, táncos mantraéneklés

Zenés, táncos mantraéneklés: szeretett lelki tanítómesterünk, Śrīla Prabhupāda számára bemutatott imádat.

7:45-8:30 - Előadás a védikus filozófiáról

Előadás a védikus filozófiáról: hétköznaponként a Śrīmad Bhāgavatam, hétvégente a Caitanya Caritamrita nevű szentírásainkból hallhatunk előadásokat.